Twijfels

Zoals ik al op facebook aangaf ben ik een beetje gefrustreerd met de Nederlandse Blog-community van (natural) Beauty Bloggers en ja, ook een beetje door mijn Nederlandse lezers 🙁

Doorlinken naar blogposts van blog-collega’s schijnt hier niet echt gebruikelijk te zijn. Dat is erg jammer en echt een gemiste kans voor de community als geheel!

Er worden zo veel goede blogposts geschreven en we zouden veel vaker onze blogposts op elkaar kunnen opbouwen (en dus naar elkaars blogs doorlinken). Vergelen met de Duitse Blog-community gebeurd dit hier bijna nooit.  

Ook krijg ik steeds maar erg weinig Nederlandstalige reacties op mijn blogposts (terwijl mijn stats aangeven dat ik wél lezers uit Nederland en België heb).  Juist de comments zijn er voor om ervaringen te delen en om een (kritische) discussie op gang te krijgen – maar ook deze discussie blijf op mijn blog onder de Nederlandse lezers al te vaak weg?

Maar zelfs op een leuke winactie zijn de reacties van mijn Nederlandse lezers nihil.

Ik zit daarom te twijfelen of ik mijn energie niet beter in de kwantiteit en kwaliteit van Duitstalige blogposts kan steken dan in het vertalen naar het Nederlands (wat mij erg veel tijd en moeite kost).

Dat zou ik erg jammer vinden, immers wat het toch juist mijn voornemen om vooral in Nederland meer draagvlak en interesse voor natuurlijke cosmetica te creëren. Maar ik weet het nu ook even niet meer… 🙁


Edit 4/5: Ik zat er gisteren even doorheen en wist gewoon niet of het nog de moeite waard is om zoveel tijd en energie in de Nederlandse vertalingen te steken. MAAR dankzij al jullie lieve comments weet ik nu weer waar ik het voor doe. Gelukkig! 
Daarnaast is het Nederlands schrijven voor mij natuurlijk ook een belangrijke uitdaging en een goede oefening – ik ben al veel zelfverzekerder geworden over mijn schift en niet meer zo bang om fouten te maken, want die maakt ik toch 😉  
Dus no worries! Ik ga voorlopig niet stoppen met mijn Nederlandse blogposts, wel ga ik kijken naar de mogelijkheden om mijn blog toch te gaan splitsen in een Duitse en een Nederlandse site. Misschien wordt het zo toch nog iets gezelliger en overzichtelijker op mijn blog. 


/Liv

30 Comments

 • Flo sagt:

  Een tweetalige site gaat nooit werken op deze manier. Je moet iedere taal z’n eigen targeting geven. Dus bijv.

  /nl -> nederlands
  /de -> duits

  Dan wordt je ook in zowel google.nl als google.de gevonden.

  Talen door elkaar, daar houdt google ook niet van.

  Ik raad je aan opnieuw te beginnen met een mooie wordpress site. Dan WPML installeren en iedere taal z’n eigen directory te geven en dit in te stellen in Google Webmaster tools.

  Ik wil je er best bij helpen, you know where to find me 🙂

 • liv sagt:

  Natuurlijk kan mijn blog beter en overzichterlijker, maar ik ben het niet helemaal mee eens dat het op deze manier ‘helemaal niet’ kan werken, immers weten de Duitse lezers mij ook te vinden, ondanks dat ‘hun’ tekst zo goed als altijd onderaan staat. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik zelf ook al lang met het idee speel om mijn blog op te splitsen (heb ook al de URLS gekocht)
  Maar mijn frustratie gaat op dit moment ook helemaal niet over het aantal lezers dat me wel of niet weet te vinden maar over de blogger-scene in het algemeen en het feit dat mijn Nederlandse lezers erg weinig actief reageren.
  Maar je comment motiveerd me wel om eindelijk ook iets te doen met met de urls die ik al heb 😉 Wat dat betreft ben ik echt een uitsteller 😉
  Groetjes liv

 • Flo sagt:

  Nja, ik bedoelde meer dat het qua search engines niet optimaal gaat werken en je dus altijd blijft schipperen. Duitsers vinden je nu, omdat google je de Duitse geotargeting heeft toegewezen oa vanwege de vele Duitse links naar je site. Je duitse domain heeft ook een pagerank van 2, en je nederlandse heeft helemaal geen pagerank.

  Ik ben het wel met je eens dat Duitsers veel meer van het reageren zijn! En er zijn er natuurlijk ook veel meer, en volgens mij leeft biokosmetik ook wat meer.

  Meerdere hoofddomeinen is een optie, maar dan moet je wel 2 blogs gaan bijhouden. Da’s rotwerk.

  Ik raad je dus aan 1 domein te nemen, bijv. puraliv.com en dan met subdirectories te gaan werken en bijv. WPML of wordpress multiblog. Dan heb je 1 installatie en als je dat goed instelt in google webmaster dan krijgt iedere taal z’n eigen ranking in de juiste google.

  Dan krijg je dus:

  puralive.com/nl -> nederlands – > scoort in google.nl
  Puraliv.com/de -> duits -> scoor in google.de

  Je kunt met 1 klik ook van taal wisselen en de bezoeker blijft dan ook in de juiste post.

  Evt. kun je wel puraliv.de 301 redirecten naar puralive.com/de .. type maar eens amazingy.de in, dan gebeurt hetzelfde. Google ziet dit echter niet als een aparte site (duplicate content) en je krijgt dus ook geen strafpunten.

  Het enige nadeel is dat je je ranking kwijt raakt omdat je oude links niet meer werken als je van domein wisselt. Ik weet eigenlijk niet of je een blogger domein kunt 301 redirecten zonder pagerank verlies…

  Zal ik dat even voor je uitzoeken?

  🙂

  • liv sagt:

   Bedankt voor de motivatie om toch eens aan de slag te gaan met het splitsen van mijn blog 🙂 (heb je ook net een mailtje gestuurd) Groetjes, liv

 • Flo sagt:

  Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

 • Anonymous sagt:

  Ik zou het erg jammer vinden als je zou stoppen in het Nederlands te schrijven. Ik lees graag je blog en je artikelen hebben mij aangezet om me meer te verdiepen in natuurlijke cosmetica. Ik ben nu bezig over te stappen naar natuurlijke deodorant en was zeer blij met je artikel waarin je de ontwenningsperiode”beschreef. Hierdoor heb ik het niet gelijk weer opgegeven.

  • liv sagt:

   Dankjewel! Het is goed om te horen dat ook mijn Nederlandse blogposts gelezen worden en er daadwerkelijk iets mee gedaan wordt 🙂
   Heb je trouwens als bij mijn winactie meegedaan? je kan ook anonym reageren en mij dan nog een mailtje sturen.
   Groetjes, liv

 • Anonymous sagt:

  Hoi Liv! Ook ik lees met veel plezier jouw artikelen en heb erg veel geleerd van jouw bevindingen en eerlijke mening over natuurlijke cosmetica. Op de dag dat ik je blog ontdekte heb ik werkelijk uuuuren zitten lezen en sindsdien kijk ik dagelijks of je een nieuwe post hebt geschreven.
  Je hebt een fijne vrolijke schrijfstijl die inspireert 🙂
  Mijn badkamer is intussen in een natuurlijk oord veranderd en ik praat daar steeds meer over met mensen om me heen, mede dankzij jouw blog!

  Tot vandaag heb ik nooit eerder een reactie achter gelaten, omdat ik geen ID heb en niet aan de mogelijkheid dacht om als anoniem te reageren.
  Maar ik begrijp dat het voor jou als blogger erg leuk is om feedback te krijgen,
  zowel van lezers als andere bloggers.

  Bedankt voor de passie, eerlijkheid en energie die je in je blog steekt en ik hoop dat je veel Nederlandse reacties mag krijgen 🙂

  Groetjes, Sylvia

  • liv sagt:

   Oh lieve Sylvia,
   zo veel complimentjes krijgen ben ik hele maal niet gewend *blush* 🙂
   Het doet me erg goed om te lezen dat ik daad werkelijk positieve invloed heb en je inspireer.

   Het krijgen van een reactie is voor mij idd toch belangrijker dan ik aanvankelijk dacht 😉 het is gewoon zo dat het schrijven van de Nederlandse teksten mij altijd erg veel tijd en energie kosten. Dat doe ik graag (en het is ook goed voor mijn Nederlands;) ) maar als je dan het gevoel krijgt dat uit eindelijke de Nederlandse lezers er niet echt zijn dan beginnen de twijfels.
   Gelukkig heb ik dit met jullie gedeeld, zodat ik vanaf morgen weer lekker en vooral met heel veel plezier aan de slag kan om voor jullie iets leuks te schrijven 😉

   Liefs uit amsterdam, liv

   PS: je kan trouwens ook als ‘anonym’ meedoen bij de winactie als je maar onder de comment je naam zet en deze ook in het mailjte noemt 😉

  • Marijke sagt:

   Niet stoppen het nederlands schrijven hoor, mijn duits is dramatisch!
   Ik zou het echt reuze jammer vinden.

   Ik herken het wel dat er veel bezoekers komen, maar niet zo veel reacties worden achter gelaten. jammer, maar ik denk dat veel (nederlanders?) Liever lezen dan reageren.

   En tja, dat niet linken naar elkaar is eigenlijk wel zo. op de één of andere manier hoort het niet bij de nederlandse blogcultuur lijkt het werk.. Tijd voor een cultuur verandering misschien 😉

   laat je niet ontmoedigen: iedere terugkerende bezoeker is iemand die je artikelen graag leest!

  • liv sagt:

   Dankjewel Marijke!
   Ik moet ook idd gewoon niet vergeten dat onze LIEVE Nederlandse lezers gewoon een beetje lui zijn wat de comments betreft 😉
   En wat de doorlinken betreft kunnen wij gewoon een begin maken. (Claudia en ik doen het soms al, dus hopen dat het doorzet..)
   Vandaag ben ik ook weer veel vrolijker en tevreden met mijn blog en lezers, maar gisteren moest het er even uit.
   Liefs liv

 • Anonymous sagt:

  Hej Liv,

  Hier ook een trouwe volgster van jouw blog, ik zou het ook zeer jammer vinden moest ik hier geen Nederlandse artikels meer kunnen lezen! ( mijn Duits gaat namelijk niet verder dan wat ik leer uit de serie Sturm der Liebe haha :p) Ik heb al heel veel aan je artikels gehad, en zou zeggen blijf zo doorgaan :).

  Groetjes,

  Ann

  • liv sagt:

   OH lieve Ann, fijn dat je veel aan mijn artikels hebt – daar doe ik het tenslotte voor!!!!!!!
   Haha Sturm der Liebe! Ik dacht dat ik erg was (kijk altijd Verbotene Liebe via de mediathek op internet – beetje Duits sentiment) Sturm der Liebe keek ik vroeger wel eens maar het is wel erg romantisch ;0 Maar soms heb ik (en jij zeker ook) die 3/4 romantiek en soap-opera nodig om te ontspannen en alles om me heen te vergeten 🙂

   Liefs, liv

  • Anonymous sagt:

   Verboten Liebe die kende ik nog niet, maar dat ga ik toch zeker ook is bekijken haha :).
   Ja Sturm der Liebe is al enkele jaren toch wel een zware verslaving van mij.. en idd goed om wat te ontspannen en u even in te leven in het hotelleven van de Fürstenhof :p.

 • Komaan Liv! Yes you can 🙂 Als jij niet meer in ‘t nederlands zou schrijven moet ik mijn grijze hersencellen te veel pijnigen om je duitse teksten te begrijpen 😉
  Het idee van Flo, met een NL en een DE gedeelte, vind ik eigenlijk wel goed.
  Groetjes en slaapwel!

  • liv sagt:

   Ik ga ermee aan de slag dit weekend, maar het kan nog even duren voordat alles klaar is om de blogs te gaan scheiden. 🙂 Lieve groetjes, liv

 • Anonymous sagt:

  Hallo Liv!

  Ik volg je blog sinds… niet zo lang geleden eigenlijk maar in korte tijd ben ik een trouwe lezer geworden. 🙂 Ik spreek geen Duits dus het volgen van je blog in het Duits is geen optie voor mij. Ik ben op je blog terechtgekomen door de blog van Emma Wessels. Ik geniet van je posts en als ik een product wil kopen check ik regelmatig of je daar een recensie over hebt geschreven. Wij zijn thuis ongeveer 95% bio en eco en ik ga er niet mee stoppen. Ik zou het heel jammer vinden als je met je blog in het Nederlands stopt. Ik wou heel graag in de winactie deelnemen, maar ik kan geen advies voor brildraagsters geven… sorry, ik draag geen bril. 🙂 Jammer want ik ben een enorme dr. Hauschka fan…

  Ik wens je veel succes en veel bezoekers en reacties!

  Laura

  • liv sagt:

   Hoi Laura!
   allereerst: je mag ook bij de winactie mee doen zoner een make-up advies te geven, t zou anders wel erg gemeen zijn, want dan zouden alleen brildraagsters mee kunnen doen 😉

   Fijn om te horen dat je vaak op mijn blog komt voor de reviews. Ik wat ooit o.a begonnen omdat ik een review van de dr.Hauschka lavender oogschaduw palet zocht met goede swatches maar echt niets op het internet vond. Reviews zijn dus idd erg belangrijk voor de bewuste consument.

   Echt toff om te lezen dat jullie 95% bio zijn, dat kunnen niet veel zeggen. Ik ben ook wel behoorlijke aan het biologiseren (geen echt woord maar klinkt leuk). Heb laats zelfs toilet papier van granen ipv hout gekocht. Hihihi moet het nog testen 🙂

   Hartelijke groet! Liv

 • Claudia sagt:

  Hoi Liv,

  Wat fijn dat @Flo je wilt helpen met het aanpassen van je blog. Ik zou het jammer vinden als je stopt met het Nederlandse deel, het zou echt een gemis zijn voor de Nederlandse eco-blogwereld. Je bent kritisch, maar ook enthousiast, schrijft lekkere lange posts en hebt me ingewijd in de mooiste Duitse natuurcosmeticamerken.

  Maar goed, ik zou het wél begrijpen. Bloggen is al veel werk naast een baan, laat staan wanneer je het tweetalig doet. Ook ik merk, net zoals @Marijke, dat er naar verhouding niet veel mensen reageren. Kritische stukken of opiniërende artikelen werken meestal het beste om een discussie uit te lokken maar ik heb geen tijd (of inspiratie) om dagelijks een zwaar maatschappijkritisch stuk te schrijven.

  Overigens snap ik ook wat je bedoelt met de open sfeer en het ‘elkaar gunnen’. In z’n algemeenheid vind ik namelijk wel (en dan heb ik het even over de volledige Nederlandse beauty/lifestyle blogwereld) dat er een competitieve sfeer hangt. Het is toch een beetje ‘ieder voor zich’. Dat vind ik soms wel eens jammer, zeker nu ik weet dat het er in Duitsland blijkbaar heel anders aan toe gaat. Zo kan het blijkbaar ook!

  Succes met je keuze en ook alvast een goed weekend!

  Liefs,

  Claudia

  • Claudia sagt:

   PS en ik schrijf dagelijks, maar zelfs wekelijks kom ik er maar moeilijk aan. Of misschien ben ik gewoon niet zo’n azijnpisser 😉 Kan ook!

  • Claudia sagt:

   PS 2 Al eens gedacht om in het Engels te bloggen of staat dat te ver van je af? Op die manier kun je zowel Duitse als Nederlandse lezers bedienen….én de rest van de wereld!

  • liv sagt:

   Hoi claudia,
   dankejwel voor je compliment. Het is soms zo moeilijk om je persoonlijke draai aan een tekst te geven als je hem niet in je moedertaal kan schrijven, maar mijn Nederlands wordt door de blog echt veel beter 🙂

   Het is fijn dat je begrijp wat ik bedoel met de Nederlandse Blog-community. Ik denk dat die concurrentie o.a ook gecreëerd wordt door dat de Beauty blogger scene hier behoorlijk door pr-bureaus beïnvloed wordt en ook veel bloggers dromen er een baan aan over te houden. Maar misschien is het ook gewoon.

   Na al de leuke comments hier weet ik trouwens ook weer waar ik het voor doe, dus stoppen ga ik nu zeker niet 🙂
   Sinds ik sinds februari weer veel meer werk is het trouwens echt pittig om vaak te bloggen. Ik moet me vaak herinneren dat een blog waar een keer per week een leuk artikel verschijnt nog steeds een goede blog kan zijn! Als ik me dat herinner neemt de stress ook iets af, en blog ik met meer rust en dus ook met meer plezier 🙂

   Engels is trouwens geen optie voor mij, ik kan natuurlijk wel Engels maar dat is meer een wetenschappelijk-academisch engels en niet leuk genoeg voor een blog :S.

   Een fijn weekend! Liefs, liv

 • wendela sagt:

  hoi Liv, ook ik zou het jammer vinden als je gaat stoppen met bloggen of als je alleen in het Duits gaat bloggen. Ik lees je blog graag, ik leer er echt iets van! Door jou ben ik nog gemotiveerder in het gebruik van NC. helemaal goed dus!!

  groetjes,
  wendela

 • Anonymous sagt:

  Hey Liv!

  Bij deze mijn eerste reactie op jouw blog.
  Ik volg je blog nu sinds eind maart, aangezien ik op zoek was naar info over producten van Dr. Hauschka, welke ik sinds die tijd dan ook met veel enthousiasme gebruik!

  Om mijn Duits een beetje bij te houden lees ik altijd eerst je Duitse teksten en daarna pas de Nederlandse, zodat ik kan kijken of ik het een beetje begrepen heb. Ik moet zeggen dat het best aardig lukt, dus jouw blog helpt mij ook nog eens om mijn Duits op peil te houden, haha! 😀

  Echt een super actie heb je, ik doe dan ook graag mee.

  Veel plezier met je nieuwe bril, wil het al een beetje wennen?!

  Grtz,
  Louise

  • liv sagt:

   Hoi Louise,
   nog een hauschka fan! Eenmaal begonnen met dr.hauschka wil je echt niet meer stoppen, he? Mijn Duitse teksten zijn trouwens soms een klein beetje anders (omdat ik in het Duitse net iets leuker en grappiger kan schrijven dan in het Nederlands ; )

   Het wil soms nog niet echt wennen met de bril. Vandaag heb ik migraine en dan voelt het heel raar, maar door de week op mijn werk ging het prima 🙂 Ook hangen op de bank en tv kijken is moeilijk want dan wil ik lekker mijn hoofd in de kussen leggen en dan stoort de montuur. Maar ach, het is maar een luxe probleem want verder is de bril prima en ben ik blij dat ik hem heb 🙂

   Grtz terug, Liv

 • Amber sagt:

  Ik zou het ook erg jammer vinden! Ik reageer niet vaak, omdat ik eens in de zoveel keer meerdere dingen lees en niet per se gelijk als er een post online komt, maar ik zou je niet meer kunnen volgen als je alleen in het Duits verder gaat.. Engels, ja, maar Duits, daar moet ik zoveel moeite voor doen wil ik het snappen dat het niet leuk meer is. 🙁

 • Anonymous sagt:

  Ik snap waarom het leuker is om reacties te krijgen. Maar zelf heb ik vaak na het lezen van een stukje op je blog: “Oh leuk, ga ik ook es proberen!”, maar dat die reactie op zich niet zoveel toevoegt, of vind je zoiets dus juist wel leuk om te lezen? Je blog is erg informatief! Ik lees het sinds begin 2012 (hoewel ik wel al een jaar over ben op natuurlijke make up) en vind het erg leuk om jouw ervaringen te lezen. Ben zelf ook erg fan van dr. Hauschka. Fijn, dat je toch in het NL blijft schrijven! groetjes, Sandra

  • liv sagt:

   Natuurlijk vind ik het ook leuk om te lezen als je me gelijk geeft of als je feedback geeft dat je mijn post interessant vind 🙂 maar ik begrijp ook dat men dat als lezer niet zo gauw gaat doen. Groetjes, Liv

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.