Review: Karpati Shampoo & Karpati Intensive Treatment

DEUTSCHER TEXT UNTEN.

 Eigenlijk was ik net met een ‘gewone’ review begonnen over het merk Karpati. Maar een ‘gewone’ review voelde in dit geval niet helemaal lekker. Het gaat namelijk over producten waar ik niet helemaal achter sta, maar waarvan ik me toch verplicht voel om er een review over te schrijven.


Verplicht hoezo?

De Karpati Sulphate Free Shampoo en de Karpati Intensive Treatment behoren tot de enkele producten die ik op aanvraag bij een PR bureau toegestuurd heb gekregen.

Toen ik het PR bureau had benaderd met vragen over het merk, dacht ik dat Karpati 100% natuurlijke haarverzorging is, zoals het op de website www.naturalhaircare.nl wordt aangegeven: “KARPATI Natural Hair Care – De 100% natuurlijke haarverzorgingslijn uit Australië” Dat klinkt erg leuk, toch?

Maar, toen ik eenmaal de shampoo en de haarkuur (met de naam Intensive Treatment) had ontvangen, bleek dit niet het geval te zijn.
De shampoo is 98% natuurlijk en de haarkuur 99% natuurlijk. Dat klinkt misschien veel maar is in mijn ogen ten eerste niet wat de website belooft en ten tweede niet genoeg! Chemische ingrediënten kunnen namelijk ook in kleine hoeveel schadelijk zijn voor mens en milieu.

Wat nu?
Toch maar testen ook al wil ik eigenlijk echt alleen maar puur natuurlijke producten gebruiken en ook alleen maar over puur natuurlijke merken op mijn blog schrijven?

Ik heb de shampoo toch maar getest (in plaats van het gewoon terug te sturen). Maar na de eerste wasbeurt was ik er helemaal niet happy mee, o.a van wegen lichte jeuk op mijn hoofdhuid. Dus ben ik meteen weer gestopt.

Maar, een productreview schrijven na slechts 1x testen, kan in mijn ogen niet. Hoe weet je dan iets over het effect op bijv. roos, je hoofdhuid, droogheid van het haar, en vooral of je haar na de 10e wasbeurt nog steeds volume heeft, of juist extra slap naar beneden laat hangt?
Alhoewel de dame van het PR bureau van dit merk, die mij intussen heeft herinnerd dat de review er na twee maanden nog niet is, er zelf van overtuigd is dat 1x testen wel voldoende is om een goed onderbouwde productreview te kunnen schrijven. Door zo’n reactie heb ik niet het gevoel dat ik rustig mijn tijd kan nemen voor een review en ook niet dat ik als blogger serieus wordt genomen.

Toch nog een review
Pas toen ik mijn 100% natuurlijke, SLS vrije en niet schuimende shampoos een tijdje geleden even zat was, besloot ik om toch maar weer de Karpati producten uit te proberen.

In het begin bleef ik zowel shampoo en de haarkuur gebruiken omdat ik de vanillegeur erg lekker vond. De producten ruiken niet ‘natuurlijk’ en ook niet naar kruiden, zoals de meeste natuurlijke cosmetica, maar heerlijk sterk naar vanille 🙂 De lekkere geur is overigens wel afkomstig van ‘naturally derived vanilla frangrance’.

Ook vond ik het fijn om weer eens een shampoo te gebruiken die wél schuimt. En waarvan je weet dat je haar (inclusief het haar op je achterhoofd) na het wassen niet nog steeds vettig is. Zelfs niet als je net een kokosolie haarkuur in je haar hebt gehad.

Na iets langer testen, merkte ik dat mijn haar er erg mooi krachtig van werd en veel volume had. En tenslotte bleef ik het gebruiken omdat ik merkte dat ik met de shampoo mijn haar slechts nog maar één keer in de week hoefde te wassen. Een mooi resultaat toch? En dat beetje jeuk op mijn hoofd nam ik dan maar 1x in de week voor lief.

Deze producten werken dus voor mijn lange, dunne en ook kapotte haar vooral in combinatie erg goed. Mijn haar voelt verzorgd en gevoed, maar niet zwaar aan. Alleen vroeg ik me bij elke wasbeurt af of een 100% natuurlijke shampoo dit niet ook zou kunnen. (Ik heb inmiddels overigens wel enkele shampoos gevonden die dit ook kunnen, maar daarover schrijf ik pas meer nadat ik ze echt lang genoeg hebt getest.)

Ik gebruikte de producten zeker 2 ½ maand en de grote fles shampoo (400 ml) is inmiddels voor 1/3 leeg. Je hebt dus ook heel weinig van dit product nodig. De prijzen zijn echter best hoog: Shampoo €23,99 (400ml); Intense Treatment €18,99 (200 ml).
Te verkrijgen is Karpati alleen op de boven genoemde website.

Trouwens, het kleine pompje van de Intense Treatment is een beetje irritant, er komt heeeeel weinig product uit, waardoor je heel lang moet pompen.


Maar nu meer over de ingrediënten

Ingrediënten KARPATI Sulpfate-free Shampoo (for all hair types): Water(Aqua), Disodium Lauryl Sulphosuccinate, Cocamide DEA, Lauryl Glucoside, Sodium Cocoamphoacetate, Glycerin, Glyceryl Oleate, Glycol Stearate, Acetamide MEA, Hydrosyled Wheat protein, Hodrosyled Wheat Strach, Citrus Grandis ( grapefruit), Panthenol Peel Oil, Caprylyl Glycol, Citric acid, Tocopherol, Citrus Aurantifolia ( Lime) Peel Oil, Geranium maculatum Oil, Naturally Derived Vanilla Fragrance(no solvent), tetrasodium EDTA.


De ingrediënten die mij (met behulp van codecheck, zie hier) negatief opvielen, zijn: 
 • het hoge gehalte aan glycerine
 • glycol stearate dat in natuurlijke cosmetica niets te zoeken heeft, 
 • en het chemische conserveringsmiddel Tetrasodium EDTA, dat weliswaar op de laatste plaats staat maar alsnog ook dan niets in natuurlijke cosmetica te zoeken heeft.

EDIT: Dank mijn liever en slimmer lezer nog een paar toelichtingen bij de (slechte) INCIs.
Comment van Claudia: “ Disodium Lauryl Sulphosuccinate is een chemisch tensid en verboden voor gecertificerde natuurcosmetica.
Brr…ook van de stoffen waar MEA, DEA en TEA achter staan word ik niet happy. Dit zijn stoffen die in combinatie met andere stoffen nitrosamines kunnen vormen wat kankerverwekkend kán zijn.
Cetearyl alcohol heeft een misleidende naam, maar is een fatty alcohol en gelukkig niet uitdrogend zoals de ‘echte’ alcohol denat. […]”

Druantia’s comment bij deze INCIs: “Van de 10 eerste ingrediënten zijn er slechts 5 toegelaten in BDIH/Natrue gecertificeerde cosmetica! Dat zegt genoeg voor mij. In de hoop dat de gebruikte glycerine plantaardig is en niet dierlijk…”

Op de website zag ik trouwens dat de samenstelling lichtjes is gewijzigd: er is inmiddels phenoxyethanol toegevoegd, en de hoeveel tocopherol is relatief verminderd (staat op een latere plaats in de ingrediëntenlijst), ook zit er ietsjes minder pathenol in.
Ingrediënten KARPATI Intensive Treatment:

Water (Aqua), Behentrimonium Methosulfate, Cetearyl Alcohol (vegetable derived), Cetrimonium Chloride, Hydroxyethyl Cellulose, Ethylene Glycol Stearate, Caprylylhydroxamic Acid, Caprylyl Glycol, Panthenol, Moringa Peterygosperma Seed Extract, Glycerin, Creatine, Quaternium 80, Keratin Amino Acid, Hydrolised Silk Protein, Natural Vanillin, Lactic Acid, Sodium Lactate.

Hier vallen mij negatief op:
 • een hoog alcoholgehalte (ik weet niet of het bio-alcohol is, dat veel zachter is dan niet bio-alcohol)
 • cetrimonium Chloride – een synthetisch conserveringsmiddel dat hier vrij hoog op de lijst staat.
 • quaternium-80, een stof die niet alleen in natuurlijke cosmetica niets te zoeken heeft maar ook nog eens gebaseerd is op siliconen (terwijl volgens de verpakking er geen siliconen in zouden zitten!).
Dit product is blijkbaar inmiddels erg veranderd, want op de website staat voor het product een heel andere ingrediëntenlijst: Water (Aqua)-Cashmere Keratin (plant derived)-Cetearyl Alcohol (vegetable derived)-Rapeseed Sterols (vegetable derived)-Dicapryl Ether (vegetable derived)-Stearic Acid (vegetable derived)-Natural Vitamin E – D.Panthenol-Vegetal Fragrance-Olive Oil-Avocado Oil-Vanilla Bean Extract-Tetra Sodium EDTA.

De cetrimonium en de quaternium-80 zitten er dus niet meer in, maar toegevoegd is het chemische conserveringsmiddel tetrasodium EDTA.
Verder zit er, volgens de opdruk, in beide producten een heleboel NIET:
NO Sodium Lauryl Sulphate, NO Sodium Laureth Sulphate, No Silicone (zit in de Intensive Treatment wel!), NO Cocoamidopropyl Betaine, NO PVP/PVA, NO Methylisothiazoline (MIT), NO Polyethylene Glycool, NO Propylene Glycol, NO Parabens, NO Mineral Oil, NO Phthalates, NO Formaldehydes, NO Harsh Synthetics, NO Harsh Preservatives, NOT tested on animals
Conclusie en koopadvies
De shampoo heeft een erg prettige romige textuur die ook nog eens lekker schuimt. Hij reinigt goed en samen met de Intensive Treatment voelt mijn haar verzorgd en krachtig aan, zonder aan volume in te boeten. Alsnog wil ik geen koopadvies voor de producten uitspreken. Het zijn geen 100% natuurlijke producten en het bedrijf maakt beloftes over de ingrediënten waar ze zich niet volledig aan houden. 

Bovendien jeukt mijn hoofdhuid (die eigenlijk nooit gevoelig is), van deze shampoo. Daarbij komt dat de producten uit Australië komen en er heel wat CO2 uitgestoten wordt om ze naar Europa te vervoeren. Dit had ik bij een super product wel voor lief genomen. Ook zijn de producten alles behalve goedkoop. 
Ik spreek dus geen koopadvies uit.
Zeker voor deze prijzen heb ik inmiddels wel goede, 100% natuurlijke producten ontdekt, die ook nog eens heel wat biologische ingrediënten bevatten.
Voetnoot voor beautybloggers
Mijn motivatie om deze beautyblog te beginnen is mijn interesse voor natuurlijke cosmetica en voor een natuurlijke levensstijl en het doel om deze kennis te delen. Met deze blog wil ik andere vrouwen en mannen helpen om keuzes te maken die gebaseerd zijn op kennis, informatie en mijn ervaringen, in plaats van op reclame en verkeerde beloftes. Hiervoor zijn soms ook kritische en negatieve reviews nodig.

Ook al loop ik met mijn negatieve conclusie de kans dat ik nooit meer informatie of productsamples van dit PR bureau zal ontvangen, heb ik alsnog ervoor gekozen om deze te publiceren. Het alternatief zou immers zijn om mijn overtuigingen en mijn onafhankelijkheid op te geven.

Dit is dan ook mijn oproep aan alle natural beauty bloggers out there:
Blijf trouw aan je overtuigingen ook als dit betekend dat je een PR bureau of een bedrijf teleurstelt. Uiteindelijk blog je toch voor jezelf en voor je lezers die je objectiviteit en kritische blik waarderen.
Kennen jullie Karpati? En hoe vaak wassen jullie jullie haar?
En aan alle beautybloggers onder jullie: hoe gaan jullie met dit dilemma om?
Groetjes, Liv
REVIEW: Karpati Shampoo & Karpati Intensive Treatment

Eigentlich hatte ich mit einer ganz ‚normale’ Review über die Haarpflegeprodukte von Karpati begonnen. Aber eine ‚ganz normale’ Review fühlte sich in diesem Fall nicht gut an. Es handelt sich nämlich hierbei um Produkte hinter denen ich nicht 100% stehe, mich aber trotzdem verpflichtet fühle eine Review zu schreiben.


Warum verpflichtet?
Das Karpati Sulphate Free Shampoo und das Karpati Intensive Treatment sind einige der wenigen Produkte die ich auf Anfrage bei einem PR Büro bekommen habe.
Als ich damals mit dem PR Büro Kontakt aufnahm, dachte ich, dass es sich bei Karpati um 100% natürliche Haarpflege handelt, so wie es auf deren Website www.naturalhaircare.nl steht.

Sobald ich die Produkte im Haus hatte, wurde deutlich, dass dies nicht der Fall ist. 
Das Shampoo ist 98% natürlich und die Haarkur (das Intensive Treatment ist nichts anderes) 99%. Das klinkt vielleicht viel, ist aber in meinen Augen zu wenig, denn erstens wirbt die Firma damit 100% natürliche Produkte an zu bieten und zweitens können auch schon kleine Mengen chemischer Stoffe umwelt- und gesundheitsschädlich sein.
Was jetzt?
Trotzdem testen auch wenn ich eigentlich nur pure Naturkosmetik nutzen möchte, und vor allem nur über echte Naturkosmetik auf meinem Blog berichten möchten?

Anstatt die Produkte doch zurück zu senden, habe ich sie doch getestet. Allerdings war ich nach der ersten Haarwäsche gar nicht begeistert (u.a. wegen juckender Kopfhaut) und bin sofort wieder gestoppt.

Aber eine Review schreiben nach nur ein Mal testen finde ich nicht in Ordnung. Wie könnte ich so etwas über Langzeiteffekte und Wirkung der Produkte sagen, z.B. ob Schuppen wirklich verschwinden, ob die Kopfhaut austrocknet, ob das Haar nach der zehnten Wäsche immer noch so voluminös ist oder mittlerweile nur noch schlapp nach Unten hängt?
Die Dame des PR Büros ist hier übrigens anderer Meinung. Sie hatte mich mittlerweile daran erinnert, dass meine Review schon seit zwei Monaten auf sich warten lasse. Außerdem sei sie der Meinung, dass eine Haarwäsche ausreiche um eine glaubwürdige Review schreiben zu können. Solche Bemerkungen finde ich nicht nur unprofessionell, sie klingen in meinen Ohren auch nach Druck-machen. Auch fühle ich mich hierdurch als Blogger nicht ernst genommen.

Doch noch eine Review
Erst als ich mal wieder von meinen 100% natürlichen, SLS freien und vor allem nicht schäumenden Shampoos genug hatte, beschloss ich doch wieder die Karpati Produkte zu testen.

Am Anfang blieb ich bei dem Shampoo und der Kur weil ich den Vanille Duft so lecker fand. Beide Produkte riechen nicht wirklich natürlich und kräuterig wie viele NK Produkte, sondern einfach herrlich übertrieben nach Vanille. Übriges stammt der lecker Duft von ‘naturally derived vanilla frangrance’.

Auch fand ich es herrlich mal wieder ein Shampoo zu benutzen das schäumt, und bei dem ich weiß, dass es auch das Haar am Hinterkopf (unter dem Deckhaar) gut reinigt; sogar nach einer intensiven Kokosöl Kur.

Nach längerer Anwendung merkte ich auch, dass mein Haar kräftiger wurde und mehr Volumen hatte. Und letztendlich blieb ich lange Zeit dabei, da ich es mit dem Shampoo geschafft habe meinen Haarwaschzyklus auf ein Mal pro Woche zu reduzieren.

Allem in allem ein positives Ergebnis, oder? Ach und das bisschen Jucken auf der Kopfhaut nehme ich dann mal in Kauf 😉 (Es heißt ja nicht umsonst „Wer schön sein will muss leiden.“)
Vor allem wenn die zwei Produkte zusammen gebraucht werden sind sie für dünnes, langes, kaputtes Haar sehr geeignet. Meine Haare sehen glänzend aus und fühlen sich gepflegt aber nicht beschwert an. Nur fragte ich mich bei jeder Haarwäsche ob es nicht doch eine 100% natürliche Alternative gibt (ich habe übrigens mittlerweile einige gefunden, aber dazu mehr nach längerer Testphase;))

Ich habe das Shampoo bestimmt 2½ Monate genutzt und die große Flasche (400 ml) ist zu 1/3 leer = sehr ergiebig! Die Preise sind allerdings happig: Shampoo €23,99 (400ml); Intense Treatment €18,99 (200 ml).
Bezugsquelle von Karpati ist einzig deren Onlineshop (siehe obige Website).

 Übrigens ist die kleine Pumpe vom Intense Treatment etwas nervig, da echt nur ganz wenig Produkt pro Pumpstoss rauskommt.


Jetzt aber zu den INCIs

INCIs KARPATI Sulpfate-free Shampoo (for all hair types): Water(Aqua), Disodium Lauryl Sulphosuccinate, Cocamide DEA, Lauryl Glucoside, Sodium Cocoamphoacetate, Glycerin, Glyceryl Oleate, Glycol Stearate, Acetamide MEA, Hydrosyled Wheat protein, Hodrosyled Wheat Strach, Citrus Grandis ( grapefruit), Panthenol Peel Oil, Caprylyl Glycol, Citric acid, Tocopherol, Citrus Aurantifolia ( Lime) Peel Oil, Geranium maculatum Oil, Naturally Derived Vanilla Fragrance(no solvent), tetrasodium EDTA.

Die Inhaltsstoffe die mir (dank Codecheck – siehe hier) negativ auffielen sind: 
 • das viele Glycerin, 
 • Glycol Stearate das in natürliche Kosmetik nichts verloren hat, 
 • und das chemische Konservierungsmittel Tetrasodium EDTA, das zwar an letzter Stelle steht, aber auch dennoch in natürliche Kosmetik nichts zu suchen hat.

EDIT:  Dank meiner lieben Leser hier noch ein paar Kritikpunkte und Erläuterungen zu den INCIs:
Kommentar von Claudia: “ Disodium Lauryl Sulphosuccinate is ein chemische Tensid und in zertifizierter Naturkosmetik nicht zugelassen.
Brr…auch von Stoffen hinter denen MEA, DEA und TEA stehen werde ich alles andere als fröhlich. Das sind Stoffe die in Kombination mit anderen Stoffen Nitrosamine formen können das wiederum krebserregend sein kann.
Cetearyl alcohol hat einen missverständlichen Namen, aber es ist ein ‚fatty alcohol’ und zum Glück nicht so austrocknend wie ‚echter’ Alkohol […]

Druantia’s Kommentar: „Von den ersten 10 Inhaltsstoffen sind nur 5 zugelassen für das BDIH/NATRUE Zertifikat. Das sagt wohl genug. In der Hoffnung, dass hier pflanzliches Glycerin genutzt wurde und kein tierisches …“

Auf der Website habe ich übrigens gesehen, dass die Zusammensetzung leicht verändert wurde: es wurde phenoxyethanol zugefügt und der Anteil an Tocopherol wurde relativ reduziert (steht nun weiter hinten auf der INCI Liste). Außerdem enthält es nun weniger Pathenol.
Ingredienten KARPATI Sulpfate-free Shampoo (for all hair types):
Water (Aqua), Behentrimonium Methosulfate, Cetearyl Alcohol (vegetable derived), Cetrimonium Chloride, Hydroxyethyl Cellulose, Ethylene Glycol Stearate, Caprylylhydroxamic Acid, Caprylyl Glycol, Panthenol, Moringa Peterygosperma Seed Extract, Glycerin, Creatine, Quaternium 80, Keratin Amino Acid, Hydrolised Silk Protein, Natural Vanillin, Lactic Acid, Sodium Lactate.

Hier fällt mir negativ auf:
 • Der hohe Alkoholanteil (keine Ahnung ob es sich hierbei um das weitaus sanftere Bio-Alkohol handelt)
 • Cetrimonium Chloride – ein synthetisches Konservierungsmittel das hier sehr weit Oben auf der Liste steht.
 • Quaternium-80, ein auf Silikon basierter Stoff (obwohl doch auf der Verpakcung nachdrücklich drauf hingewiesen wird, dass Karpati auf Silikone verzichtet?!?!)

Dieses Produkt scheint übrigens mittlerweile sehr verändert zu sein, denn auf der Website steht eine total andere Produktzusammensetzung als auf der Flasche die ich zu Hause habe. 

Die neue INCI-Liste sieht so aus: Water (Aqua)-Cashmere Keratin (plant derived)-Cetearyl Alcohol (vegetable derived)-Rapeseed Sterols (vegetable derived)-Dicapryl Ether (vegetable derived)-Stearic Acid (vegetable derived)-Natural Vitamin E – D.Panthenol-Vegetal Fragrance-Olive Oil-Avocado Oil-Vanilla Bean Extract-Tetra Sodium EDTA
Cetrimonium und Quaternium-80 sind nicht mehr enthalten, aber dafür ist das chemische Konservierungsmittel Tetrasodium EDTA zugefügt.
Ansonsten sollen laut Aufdruck folgende Stoffe NICHT in Karpati Produkten enthalten sein:
NO Sodium Lauryl Sulphate, NO Sodium Laureth Sulphate, No Silicone (das stimmt nicht, siehe INCIs Intensive Treatment), NO Cocoamidopropyl Betaine, NO PVP/PVA, NO Methylisothiazoline (MIT), NO Polyethylene Glycool, NO Propylene Glycol, NO Parabens, NO Mineral Oil, NO Phthalates, NO Formaldehydes, NO Harsh Synthetics, NO Harsh Preservatives, NOT tested on animals
Fazit
Das Shampoo hat eine sehr angenehme, cremige Textur die schön schäumt. Es reinigt gut und zusammen mit dem Intensive Treatment fühlt sich mein haar gepflegt an. Es handelt sich hierbei aber nicht um 100% natürliche Produkte und die Firma macht Versprechen die sie nicht einhält. Außerdem juckt von dem Shampoo meine (eigentlich gar nicht empfindliche) Kopfhaut. Dazu kommt, dass die Produkte aus Australien stammen und für dessen Transport sehr viel CO2 ausgestoßen werden muss. Das nehme ich bei super Produkte in kauf, hier aber nicht. Außerdem sind die Produkte alles andere als billig.
Darum spreche ich auch KEINE Kaufempfehlung aus.

Für diese Preise habe ich mittlerweile andere und auch sehr gute 100% natürliche Alternativen entdeckt, die außerdem noch viele biologische Inhaltstoffe enthalten.

Fußnote für Beautyblogger
Meine Motivation um diesen Beautyblog zu beginnen war mein Interesse für Naturkosmetik und einen natürlichen Lebensstil und das Ziel dieses Wissen zu teilen. Mit meinem Blog möchte ich anderen Frauen und Männern helfen Entscheidungen zu treffen die auf Informationen, Wissen sowie auf Erfahrungen basieren anstatt auf Werbung und leere Produktversprechen. Hierfür sind dann und wann auch kritische und negative Reviews nötig.

Auch wenn ich mit dieser negativen Kaufempfehlung das Risiko laufe, von dem PR Büro keine Produkte mehr zum Testen zu Verfügung gestellt zu bekommen, habe ich mich  trotzdem entschlossen die Review online zu stellen und eben nicht meine Unabhängigkeit und Objektivität auf zu geben.

Dies ist dann auch ein Aufruf an alle Beautyblogger da draußen in dem großen weiten world wide web:
Bleibt Euren Überzeugungen treu, auch wenn das bedeutet, dass ihr PR Büros oder Firmen enttäuscht. Letztendlich bloggen wir doch für uns selber und für unsere Leser die vor allem Objektivität und einen kritischen Blick schätzen.
Kennt ihr Karpati? Und wie oft wascht Ihr Eure Haare?
Und an alle Beautyblogger unter Euch: wie geht ihr mit diesem Dilemma um?

Groetjes, Liv

40 Comments

 • Ich habe mir vor ca. einer Woche ein “natürliches” Haarwasser bestellt. Dieses enthält auch EDTA (was im Shop nicht aufgelistet wurde). EDTA ist schädlich, nicht abbaubar und eigentlich total überflüssig. Das Haarwasser geht zurück!
  Karpati sagt mir nichts. Ich wasche mit Shampoo-Seife 😉
  Habe noch keine Produkte zur Verfügung gestellt bekommen und auch noch keine Anfragen verschickt. Deshalb kann ich leider auch nicht mitreden. Aber ich bin gespannt auf die Kommentare.
  Ach ja, ich habe mir das Alverde Lidschatten gekauft. Es ist toll! Vielen vielen Dank für dein Tipp! Bin begeistert!!!
  lg, Ana

 • beautyjagd sagt:

  Karpati kannte ich bisher noch gar nicht! Aber mir gehts wie dir, so richtig toll finde ich die INCIs nicht, vor allem wenn 100% Natur versprochen wird. Dein Artikel ist superausführlich, danke dafür!!

  Apropos Beautybloggen: Ich lasse mich nur sehr selten bemustern und stelle dabei grundsätzlich klar, dass ich mich nicht verpflichte, eine Review darüber zu schreiben. Ganz abgesehen davon, dass ich selbstverständlich meine eigene Meinung schreiben werde. Ich finde es nicht sehr geschickt von Karpati, auf eine Review zu drängen.

  • liv sagt:

   Seit dieser Erfahrung weise ich auch drauf hin, dass eine Review nicht selbstverständlich ist.. und schon gar nicht so was ausführliches. You live you learn..LG liv

 • Claudia sagt:

  Hoi Liv,

  Pfff, wat irritant zeg zo’n PR-bureau! Ook irritant dat het bedrijf lekker reclame maakt voor zogenaamde natuurlijke cosmetica maar ondertussen agressieve stoffen toevoegt.

  Volgens mij is Disodium Lauryl Sulphosuccinate een afgeleide van SLS, waarvan de sulfaten zo klein zijn gemaakt dat ze in principe niet irriterend zouden moeten zijn. Maar ja, het blijft synthetisch én de fabrikant maakt reclame voor ‘geen sls’ terwijl dat dus stiekem niet klopt.

  Brr…ook van de stoffen waar MEA, DEA en TEA achter staan word ik niet happy. Dit zijn stoffen die in combinatie met andere stoffen nitrosamines kunnen vormen wat kankerverwekkend kán zijn.

  Cetearyl alcohol heeft een misleidende naam, maar is een fatty alcohol en gelukkig niet uitdrogend zoals de ‘echte’ alcohol denat.

  Overigens is mijn ervaring dat ik met niet natuurlijke shampoos en conditioners mijn haar ook veel minder vaak hoef te wassen. Ik ben nu een shampoo van Logona aan het testen en heb er vandaag online een conditioner bij gevonden. Tot nu toe (ook bij de haarzeep) gebruikte ik de John Frieda conditioner van mijn vriend. Vol met rommel, maar ja ik moest wat én ik hoefde daardoor mijn haar maar twee keer per week te wassen terwijl het met natuurcosmetica bijna iedere dag wel kan.

  En ach, af en toe een negatieve review zorgt voor wat balans! Als lezer van je blog vind ik het ook prettig om zo nu en dan te weten welke merken ik beter kan laten liggen (of dat ik in ieder geval weet dat ze hun beloftes niet nakomen).

  Groetjes!

  Claudia

  • liv sagt:

   Dankjewel voor je uitgebreide feedback, wat het lezen van de INCIs betreft heb ik nog een hele boel te leren 😉 Ik ga je comment ook ff in de tekst verwerken, voor iedereen die de comments niet leest. Groetjes, Liv

  • Claudia sagt:

   Hmmz, volgens mij klopt het toch niet helemaal wat ik heb gezegd over Disodium Lauryl Sulphosuccinate Maar hoe het nou wel precies zit kan ik niet goed vinden! Op internet gaan verschillende verhalen rond en van het cosmeticanaslagwerkje wat ik gebruik word ik helaas ook niks wijzer. Misschien weet iemand anders hoe het zit??

  • Claudia, Liv,
   DLSS en SLS zijn twee verschillende dingen. Ook al maken ze gebruik van dezelfde grondstoffen. Dat kan je zien in hun formule. DLSS = C16H28Na2O7S en SLS = C12H25NaO4S. Als je de structuren bekijkt is het echter een totaal verschillend product. Maar meer uitleg kan ik daar ook niet over geven, ik ben geen biochemicus 😉
   Het feit dat “men” het afkort naar DLSS vind ik op zich al verdacht 🙂 En in mijn okotest-bijbeltje staat bij DLSS “chemisch, tensid (eher mild), für BDIH-kontrollierte Naturkosmetik verboten”, dat zegt genoeg vind ik.

  • liv sagt:

   Dankjewel! Die ökotest bijbel zoek ik ook al lang, maar kon het in Berlijn in de tijdschriften winkels nergens vinden :S ….

  • Die kan je gewoon online bestellen op shop.oekotest.de 🙂
   Links in de menu Kosmetik/mode kiezen en dan naar onder scrollen “ÖKO-TEST Kosmetikliste” artikel J1005. En dan “in den korb legen” 😉

  • liv sagt:

   Dankjewel 🙂 je bent echt top!

 • Amai, die shampooo ! :-((

  Van de 10 eerste ingrediënten zijn er slechts 5 toegelaten in BDIH/Natrue gecertificeerde cosmetica! Dat zegt genoeg voor mij. In de hoop dat de gebruikte glycerine plantaardig is en niet dierlijk…

 • En negatieve reviews moeten kunnen. Zo blijf je tenminste eerlijk én kan je jezelf zonder gewetenskwesties in de spiegel blijven bekijken 🙂

 • Würde mir jemand übersetzen was Claudia und Iris geschrieben haben? Ich glaube, dass es sehr interessante Hinweise sind.

  Vielen lieben Dank
  Die Naturdrogerie

 • Marijke sagt:

  Jammer zeg!! Zeker als het merk zegt 100% natuurlijk te zijn…
  Heb je wel eens de shampoo en conditioners van Neobio geprobeerd?
  Die zijn echt ontzettend fijn!

 • @liv: Danke für die Übersetzung!

  @brighten up: Dem google-Übersetzer traue ich nicht wirklich. Der mag manchmal gute Ergebnisse liefern, aber meistens ist der Sinn irgendwie verdreht.

  Viele liebe Grüße aus Mainz
  Die Naturdrogerie

 • Jana sagt:

  Liv, du hast zu hundert Prozent Recht, wenn du dich bei deinen Reviews nur von deiner eigenen Meinung leiten lässt. Anderenfalls wäre das Prinzip Beautyblog ad acta zu legen. Da könnte ich mir auch direkt Werbung angucken.
  Es ist ja nicht deine Schuld, dass das Produkt so oder so ist. Und negativ ausfallende Reviews können genauso hilfreich sein wie positive.

  • liv sagt:

   Da hast du Recht, nur was mir halt in letzter Zeit ( vor allem bei den NL Blogs auffällt) ist, dass die Reviews nicht kritisch sind um die “sponsoren” zu pleasen. Am liebsten um ALLE sponsoren die es gibt zufrieden zu stellen und um so viel gratis Muster wie möglich zu bekommen. “Unter dem Motto je mehr gratis Samples desto besser ich bloggen und bin” das ist halt traurig! So fängt ein Kreislauf an bei dem letztendlich die PR leute vor allem die ‘pleaser’ aussuchen. Schade schade… LG liv

  • Het is zowel de fout van de beautyblogger als het bedrijf als het gaat om positief ge-fake-te reviews.

   Ik krijg wekelijks mailtjes met “Hallo ik ben huppeldehup en ik heb een beautyblog en ik vind jouw producten geweldig. Als je me gratis producten toestuurd, dan schrijf ik een leuke en positieve blogpost hierover. Mijn adres is : … Groetjes, huppeldepup”. Daar krijg ik dus al zenuwen van he.

   Je kan dan als bedrijf makkelijk producten toezenden, en voila nog geen week later staat die review er al. Als ze de producten ocharme 1 dag uitgeprobeerd hebben, mag je al blij zijn, maar da’s wel héél erg makkelijke reclame. Sorry maar daar doe ik als bedrijf niet aan mee. Ik kies zelf wel de bloggers uit waar ik mee wil samenwerken 😉

   Maar je hebt gelijk hoor Liv, je ziet de super-enthousiaste-nep-reviews meer en meer verschijnen. Jammer.

  • liv sagt:

   Niet te geloven. Dat is echt zonde voor de blogger community! Maar ik kan me voorstellen dat deze bloggers niet lang ‘overleven’ .. tenminste dat hoop ik dan maar 😉
   Je voorbeeld laat zien dat zowel bloggers als bedrijven nog al goed moeten uitzoeken hoe ze met de bloggers omgaan. Juist de uitwisseling hier bij de comments help mij hierbij zeker! Groetjes, liv

 • Princess sagt:

  Ich finde, du hast dein “Dilemma” gut und ehrlich gelöst.
  Es ist doch völlig ok, deine eigene Meinung zu reviewen.
  Eine Review gibt ja “nur” deine subjektive Meinung wieder, wobei natürlich auch objektive Aspekte genannt werden (INCIs z.B.). Das wichtigste ist und bleibt aber deine ehrliche Meinung.

  Schade, dass die Firma so hinters Licht führt…

  Liebe Grüße und auf dass es deine Kopfhaut wieder im Lot ist. 😉

 • liv sagt:

  Das mit der Kopfhaut ist gar nicht mehr schlimm. Sobald ich das Shampoo abgesetzt habe war sofort gut. Danke!
  Und ja, es ist echt traurig wie sehr Firmen einen hinter’s licht führen!!!!
  LG liv

 • Sophie sagt:

  Moeilijk dilemma! Ik heb het zelf pas 1 keer meegemaakt, ik kreeg een setje huidverzorging van een natuurlijk merk opgestuurd voor een review. Echter kreeg ik er puistjes van en ik hield ook niet van de geur. Na anderhalve week trok ik het niet meer en gebruikte ik weer mijn eigen producten, 2 dagen later waren de puistjes weer weg. Waarschijnlijk toch een soort allergische reactie. Omdat andere bloggers juist heel positief zijn over dit merk (jij ook ;)) heb ik besloten geen review te schrijven, dat was gelukkig oke! Als andere bloggers ook gemengde ervaringen hadden had ik er wellicht wel wat over geschreven, maar ik kon geen positieve review schrijven een aangezien de producten voor anderen wel prima werken heb ik er maar niets over geschreven.

  Je hebt het wel allemaal goed verwoord trouwens en genoeg informatie gegeven, ik zal deze producten dan ook niet gaan uitproberen 😉

  • liv sagt:

   Dankjewel! nu ben ik wel benieuwd waarvan jij puistje kreeg;) Als het over gezichtsverzorging gaat, dan kan het alleen Dr.Hauschka zijn 😉 Ik moet wel zeggen dat ik er heel lang aan moest wennen en in het begin ook heel wat puistjes kreeg. Dit lag echter vooral aan de overgang van ‘vreselijke’ synthetische cosmetica aka Clinique naar dus helemaal natuurlijke cosmetica. Bij zo’n lange gebruik van clinique schijnen deze overgangsverschijnselen heel normaal (soort of ontgifting). Nu wil ik nooit meer terug 😉 Maar jij gebruikt al nc dus ik begrijp dat je snel weer ging stoppen. Maar waarom heb je dat niet geblogt, want er zijn immers mensen die er niet tegen kunnen? Dit is toch juist wat cosmetica reviews zo moeilijk maar ook belangrijk maakt, dat iedereen er anders op kan reageren.
   Groetjes, Liv

  • Sophie sagt:

   True, ik zou het nu ook gewoon doen (en wanneer ik het zelf gekocht heb doe ik het al), alleen was ik toen net begonnen met bloggen, het eerste bedrijf wat me iets stuurde dus ik voelde me schuldig als ik een negatieve review zou schrijven. Nu ik meer blogposts heb zou een negatieve review niet meer zoveel uitmaken, maar ik vond het toen niet zo fijn. Het was niet Dr.Hauschka trouwens 😉

 • Hey liv,
  ich finde du hast alles richtig gemacht 🙂 Gerade schlechte Reviews müssen auch geschrieben werden. Wenn man ein Produkt zum testen bekommt und nicht zufrieden ist und dann nichts dazu schreibt, grenzt das schon fast an eine Beschönigung, weil du dem Unternehmen eine negative Meinung ersparst. Natürlich kostet das Überwindung – vor allem weil man viel mehr Freude/Motivation hat einen Beitrag zu schreiben, wenn man ein Produkt wirklich gut findet. (Ich habe mich z.B. erst nach 3 Wochen motivieren können endlich mal was zur November Glossybox zu schreiben, weil sie mir nicht sonderlich zugesagt hat.)

  Ich habe bisher zweimal etwas zugeschickt bekommen und habe dabei immer auf die Formulierung “bedingungslos” geachtet, daher mache ich mir keine Sorgen, wenn mir an einem Produkt mal was nicht gefällt. Das ist ja auch gar nicht so ungewöhnlich – immerhin bekommt man ja meist so ein Überraschungspaket. Die Hälfte der Produkte hätte man sich im Handel wahrscheinlich nie selbst gekauft. Du hast da ja auch vor kurzem erst die Erfahrung mit dem Lidschatten von CC gemacht, der dir farblich überhaupt nicht zugesagt hat. Häufig kommen ja gerade dadurch erst kritische oder negative Meinungen zustande (und diese sollten dann auch nieder geschrieben werden). Produkte die man selbst gekauft hat, werden ja im Normalfall eher positiv bewertet. Und das ist auch gar nicht verwunderlich: Meine Reviews fallen in der Regel auch eher positiv aus, da ich die meisten Produkte schon vor dem Kauf ausgiebig im Handel getestet habe. Wenn mir also etwas nicht gefällt, dann kaufe ich es gar nicht erst….ergo gibt es keine negative Review. Bisher habe ich nur bei einem einzigen Produkt die Empfehlung ausgesprochen es nicht zu kaufen und das lag daran, dass es im Geschäft keinen Tester gab und ich auf gut Glück gekauft habe.

  Lange Rede – kurzer Sinn: Daumen hoch für diesen Beitrag 🙂

  Liebe Grüße
  °Sun

  • liv sagt:

   Da gebe ich dir Recht, keine Review zu schreiben wäre auch nicht richtig.
   Es stimmt auch, dass die Otto-Normalverbraucherin und gleichzeitig Bloggerin natürlich keinen bedingungslosen Finanzierer hat und somit Produkte schon vor dem Kauf sehr sorgfältig aussucht. Somit sind ein paar gesponsorte Produkte so dann und wann auch gar nicht schlecht, natürlich nur wenn man dann auch wirklich schreibt was man denkt 😉 Zum Glück bieten viele Firmen ja sowohl Topper wie ‘Flopper’ und somit zieht man nicht gleich ne ganze Firma in den Boden .. ausser eben bei dieser Review:) LG liv

 • Anonymous sagt:

  Hey Liv,
  ich finde es jedenfalls sehr gut, dass du dieses Review geschrieben hast. Schreibst du normalerweise nur über Dinge, die du auch empfiehlst? Ich habe mich das nämlich mal gefragt, wenn ich einen Beauty Blog machen würde, wie ich das machen würde. Ich denke man sollte den Firmen ausdrücklich sagen, dass man wenn man Produkte testet diese nicht unbedingt vorstellt, wenn man sie nicht empfehlen möchte. Natürlich kann man dann nicht bei Firmen anfragen ob man etwas zugeschickt bekommt. Andererseits sollte eine gute Firma die hinter ihren Sachen steht, da auch drüber stehen können oder das als Kritik aufnehmen können.
  Es eben auch gut Dinge vorzustellen, die man nicht empfehlen möchte. Denn sonst tauchen sie ja nicht in Reviews auf und mehr Leute testen es dann vielleicht von selber. Mal angenommen, ich wäre von allein über dieses Shampoo gestolpert, dann wäre ich vermutlich auch ” darauf reingefallen”, du hast andere und mich davor bewahrt :D.
  vg

  • liv sagt:

   Du bringst die Sache auf den Punkt! Manchmal muss man auch schreiben über Produkte die man eben nicht empfiehlt, sonst wird’s sehr einseitig. Aber eine Review sollte eigentlich gar nicht so sehr auf eine oder auf keine Kaufempfehlung führen. Immerhin hat die Haut und das Haar meiner Leser so viele verschiedene Ansprüche das ein Produkt das für mich nicht passt, super sein kann für andere. Genau das sollte eine Review auf den Punkt bringen. Nur hier habe ich deutlich vom Kauf abgeraten, wegen der INCIs. LG liv

 • cream puff sagt:

  Liebe Liv,

  eines vorweg, ich finde es super wie du das Problem geloest hast. Ueberhaupt eine Frechheit dass die eine Review von dir verlangt haben. Sowas kannte ich gar nicht. Es ist sehr unprofessionell wie die ueberhaupt reagiert haben. Man kann keine richtige Review zu einem Produkt verfassen wenn man es nur einmal getestet hat, da stimme ich dir vollkommen zu!! Wie gesagt, ich sehe mich nur so halb als Beautyblogger, denn ich schreibe eigentlich nur ueber Dinge die mich interessieren, u.a. auch belanglose Dinge aus meinem Alltag – betreibe halt keinen professionellen Beautyblog in dem Sinne. 😛 Ich wuerde auch keine Firma anschreiben und nach PR samples fragen weil ich mich dann immer verpflichtet fuehlen wuerde auch wenn die nichts verlangen. Mir ist es halt lieber wenn ich meine Produkte aus eigener Tasche finanziere so steht es mir frei darueber zu berichten oder nicht. Ich schreibe halt aus Spass und eher so fuer mich als fuer andere. Natuerlich versuche ich den Lesern auch ab und an etwas an Information zu bieten. lol Aber in erster Linie kaufe ich nur guenstige Artikeln aus dem Drogeriebereich. haha. ^O^;; Das sind meistens aber nur Spontankaeufe, ansonsten mag ich lieber Dr. Hauschka, Weleda und Co.

  • liv sagt:

   MIttlerweile mache ich das auch kaum mehr. Es ist eben wirklich schöner über seine eigenen Produkte zu schreiben, nörgeln, oder sie in den Himmel zu loben 🙂
   LG liv

 • Lovely CosMe sagt:

  I think PR hate me here since they e-mailed me and said will send something,end up they never send any!:D whateva..I’ve never asked for their products anyway:)

  Now I use shampoo bar.It’s the purest..

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.