Trends & Green Washing

At first sight ‘100% natural’ eyeshadow. A second view on the INCIs tells us better, it’s an e/s with loads of nasties. What a pity, since the colors and the Quatros are be-au-ty-ful!Deutscher Text unten.

Zoals jullie al konden lezen (hier) was ik vorige wek op een persbijeenkomst waar heel wat cosmetica merken hun nieuwe producten hebben gepresenteerd. Mijn favorieten merken van die dag heb ik al voorgesteld aan jullie. Nu wil ik jullie over de algemene beauty trends vertellen. Natuurlijk ook vanuit een eco beauty blogger standpunt gezien.
 1. De trend gaat duidelijk naar meer natuurlijke ingrediënten en naar minder gebruik van parabenen en minerale oliën.
 2. Ook zijn er heel veel merken die afzien van dierproeven.
 3. Dit betekenend helaas niet dat op de cosmetica markt ‘echte’ natuurlijke producten domineren (= met uitsluitend ‘schone’ ingrediënten).
 4. Helaas wordt heel veel Green Washing door de cosmetica merken bedreven. Producten worden als ‘natuurlijk’ aangeprezen, maar één blik op de INCIs zegt genoeg: parabenen, PEG-derivate, weekmakers en heel veel andere troep die je niet op je huid wilt smeren staan er alsnog gewoon bij.
 5. Ook heb ik gemerkt dat Green Washing juist toegepast wordt of op producten die op dit moment erg hip zijn, bijvoorbeeld mineral Make-up, en een verzorgende olie voor haar en huid, of bij producten die één slecht ingrediënt weglaten, bijv. silicone vrije shampoo, of crèmes zonder minerale oliën. Allemaal trends of basis van een stijgende vraag naar natuurlijke producten, die van de cosmetica-industrie helemaal misbruikt wordt.

Voorbeelden van Green Washing die ik op het event tegen kwam
 • ‘Droge’ haarolie: Ik vroeg nog of er echt geen silicone in zit. “Nee het is een pure olie!” Yeah right, silicons here we come!
 • Zogenaamd heel natuurlijke haarproducten met niet alleen slechte INCIs maar ook nog eens lekker in een spuitbus. Blijkbaar zijn milieu- en vooral gezondheidsvriendelijke pompflacons nog niet iedereen bekend.
 • Een merk voor mineral make-up dat zegt 100% natuurlijk te zijn, stopt alsnog lekker parabenen en PEGs in hun producten.
 • En vinden jullie een natuurlijke lip gloss rustgevend, waarop staat ‘niet inslikken!’? Ik niet!

Conclusie
De trend gaat naar natuurlijke ingrediënten. Maar helaas moeten we om echt schone cosmetica te gebruiken, die ons huid en lichaam niet belast, alsnog erg goed naar de ingrediënten kijken. Pfui green washing! Gelukkig hebben jullie mij en hoeven dat niet altijd zelf te gaan doen 😉

Liefs, liv
Trends im Beautysektor und Green Washing

Wie schon berichtet (hier), war ich letzte Woche auf einem Presseevent. Meine Favoriten von diesem Tag habe ich Euch schon vorgestellt. Jetzt sind die Trends in der Beautybranche dran – natürlich aus der Sicht einer Eco Beauty Bloggerin.
 1. Der Trend geht eindeutig hin zu mehr natürlichen Inhaltsstoffen. Außerdem werden öfter Parabene und Parafine weg gelassen.
 2. Auch verzichten immer mehr Marken auf Tierversuche.
 3. Leider heißt das aber nicht, dass auf dem Markt echte natürliche Produkte überwiegen.
 4. Es wird sehr viel Green Washing betrieben. Viele Marken preise ihre Produkte als ‚natürlich’ an, aber ein Blick auf die INCIs sagt genug: Parabene, PEG-derivate, Weichmacher und viel anderer Sch… den ich NICHT auf meine Haut schmieren möchte.
 5. Außerdem ist mir aufgefallen, dass viel Green Washing angewandt wird bei Produkten die grade entweder sehr ‚in’ sind, wie z.b. Mineral Make-Up oder Öle für Haar- und Körperpflege oder bei Produkten die einen schlechten Bestandteil weglassen wie z.B. Silikonfreies Shampoo oder Cremes ohne Parafine. Alles Trends auf Grund einer steigenden Nachfrage hin zu natürlichen Produkten, die von der Kosmetikindustrie schamlos ausgenutzt wird.

Beispiele von Green Washing beim Event
 • ‘Trocknes’ Haaröl: Ich habe noch gefragt ob da echt keine Silikone enthalten sind. „Nein nein, es ist echt pures Öl!’ Yeah right, silicons here we come!
 • Sogenannte natürliche Haarprodukte die nicht nur schlechte INCIs habe, sondern auch noch in einer traditionellen Sprühflasche sind. Anscheinend haben noch nicht alle Firmen von gesundheits- und umweltfreundlicheren Pumpflacons gehört.
 • Eine Mineral Make-up Marke die vorgibt 100% natürlich zu sein, pumpt ihre Produkte mit Parabene und PEGs voll.
 • Und findet Ihr einen ‚natürlichen’ Lip Gloss beruhigend, wo drauf steht ‚nicht schlucken’? Ich nicht!

Fazit: Der Trend geht deutlich hin zu natürlichen Inhaltsstoffen. Aber das heisst noch nicht 100% natürlich. Um echt ‚saubere’ und sichere Kosmetik zu nutzen, die weder unserer Haut noch unserer Gesundheit schadet, müssen wir sehr genau die INCIs lesen. Pfui green washing! Zum Glückt habt Ihr mich und müsst Ihr das nicht immer selber tun 😉

Liefs, Liv 

9 Comments

 • Marije sagt:

  Heb jij ergens op je blog een lijst met ingrediënten die je perse vermijdt? Ik ben nieuw in het hele eco-gebeuren, lijkt me handig 🙂

 • Green washing ist momentan wirklich “in”. Vor Jahren war es ja schon nervig, aber zumindest noch leicht durchschaubar. Mittlerweile haben einige Firmen eindeutig die Grenze zum dreisten Lügen überschritten. Wenn man als Kunde dann nicht gut in “INCI” ist (wobei die INCIs auch nicht die ganze Wahrheit erzählen), hat man schon verloren.

  Wir halten es da wie Amanprana: “Was man nicht essen kann, macht man sich nicht auf die Haut.”
  OK – Shampoos, Seifen und Duschgel würde ich auch bei Biokosmetik nicht zum Verzehr empfehlen. 😉

  Viele Grüße aus Mainz
  Die Naturdrogerie

 • beautyjagd sagt:

  Sehr schöner Post! Es fällt mir auch immer mehr auf, dass es in ist, sich Pure+Natural zu nennen, und dann findet man massenhaft PPGs, PEGs etc drin. Bei Mineralfoundation habe ich auch schon die tollsten Sachen gefunden 🙁

 • cream puff sagt:

  Genau ein Thema was mich am meisten aufregt!! Viele Firmen wollen den Kunden einfach fuer dumm verkaufen, preisen Dinge an die sich organic/natural nennen aber INCIs haben die unter aller Kanone sind, weil sich pseudo NK eben besser verkauft. Aber ich bin ernsthaft ueberrascht dass solche Firmen ihr Unwesen auch auf Events treiben. Schlimm schlimm… =.=;;

  LG, Lydia <3

 • liv sagt:

  @ beautyjagd und cream puff: da heben wir als blogger um so mehr verantwortung um “aufklärung” zu betreiben 😉 Beauty bloggr vereinigt euch 😉 liefs, liv

 • liv sagt:

  @ naturdrogerie: nur auf die haut schmieren was man auch essen kann klingt gut 😉 auch wenn’s vielleicht nicht immer einfach zu testen ist, ist es ein schönes vornehmen. Und INCIs lesen ist echt eine Wissenschaft für sich. Ich bin deutlich noch nicht Diplomierte INCI leserin, aber ich gebe mir alle Mühe 😉 LG liv

 • liv sagt:

  @ Marije: welkom op mijn blog en welkom in de eco-wereld;)
  Ik heb geen lijst op deze blog over welke INCIs ik niet gebruik, maar bedankt voor deze aanvraag, ik ga eraan werken).
  Als je INCIs niet goed kan lezen (en ik moet toegeven dat ik er ook nog geen super expert in ben) kan ik je aanraden om bij producten op certificaten te kijken. Dan heb ik het niet over zelfgegeven certificaten maar ‘echte’, hierbij denk ik bijv. aan: BDIH, ECOCERT, NATRUE. De certificaten verschillen onderling een beetje, maar voor beginners in de eco-beauty wereld is het een fijn en makkelijk begin.

  verder kan ik je het boek: NO MORE DIRTY LOOKS aanraden. het leest als een trein (Echt waar!) en geeft op een niet te ingewikkelde manier inzicht in ingredienten die niet goed zijn.

  Omdat er nog heel wat discussies gevoerd worden over hoe goed of schadelijk sommige INCIs echt zijn, vind ik het moeilijk om een complete lijst te maken. Maar ik beloof dat ik ga beginnen met een lijst van incis die ik niet leuk vind en ook met een lijst van certificaten die ik vertrouw. (dit kan echt nog een paar weken duren). dus stay tuned 🙂
  Ik hoop dat ik je een beetje kon helpen! en als je nog vragen hebt laat het me weten. Liefs, liv

 • Marije sagt:

  Dank je 🙂
  Iemand anders had me ook al ‘No more dirty looks’ aangeraden, heb ‘m nu besteld. Vind het wel interessant hoor, die ingrediënten; gaat een hele wereld open voor me over wat er allemaal in produkten zit… :-s
  Ik ga letten op die echte certificaten!

 • liv sagt:

  @marije: ik denk dat je dat boek echt leuk gaat vinden! Echt super dat ik je kon inspireren om iets meer natuurlijke producten te kopen. Daar doe ik het nml voor 😉 liefs, liv

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.